top of page

Πώς φτιάχνεται το μέλι;

Οι μέλισσες πετούν σε μεγάλες αποστάσεις και συλλέγουν καθημερινά νέκταρ, μελίτωμα* και γύρη από τα άνθη. Όταν το βάρος τους είναι πια αρκετό, επιστρέφουν στην κυψέλη, όπου και παραδίδουν τα υλικά τους στις εργάτριες μέλισσες, που με τη σειρά τους τα μασούν και τα μετατρέπουν έτσι σε ένα πιο συμπυκνωμένο υγρό που τοποθετείται στις κηρήθρες.

Γιατί οι μέλισσες φτιάχνουν το μέλι;

Οι μέλισσες παράγουν μέλι, γιατί τρέφονται με αυτό. Η παραγωγή τους όμως είναι τόσο μεγάλη, που μένει αρκετό για να το τρυγήσει ο άνθρωπος για δικό του όφελος. Μέχρι το 1851, ο τρύγος του μελιού σήμαινε τη θανάτωση των μελισσών. Το 1851, όμως, Αμερικανός μελισσοκόμος ανακάλυψε τις κυψέλες αφαιρούμενων πλαισίων κηρήθρας, και έτσι ο άνθρωπος μπορεί να μην αποσπά το μέλι εις βάρος των μελισσών. Από τις μέλισσες, εκτός από το μέλι παίρνουμε: τον βασιλικό πολτό, το φυσικό κερί, την πρόπολη αλλά και το δηλητήριό τους, προϊόντα που είναι χρήσιμα είτε διατροφικά είτε φαρμακευτικά.

Πληροφορίες που μας εντυπωσίασαν:

Οι κηφήνες (αρσενικές μέλισσες) δεν είναι οι τεμπέληδες εραστές της βασίλισσας, όπως νομίζουμε. Έχουν αρκετές αρμοδιότητες μέσα στην κυψέλη, παρότι δε συμμετέχουν στη συλλογή τροφής και τη φροντίδα του γόνου. Το γεγονός, βέβαια, ότι «τρώνε από τα έτοιμα», τους χειμερινούς μήνες τους θέτει εκτός κυψέλης, και προδιαγράφει το θάνατό τους.

Οι κηφήνες πεθαίνουν αμέσως μετά το ζευγάρωμα, γιατί κατά τη διάρκειά του γαμήλιου πετάγματος χάνουν τα γεννητικά τους όργανα, ακρωτηριάζονται.

Οι εργάτριες μέλισσες δε ζουν παρά λίγες μέρες (περίπου 40) και πεθαίνουν από την εξαντλητική εργασία.

Η βασίλισσα της κυψέλης (μία και μοναδική για κάθε κυψέλη) ταΐζεται στο στόμα, και μόνο με βασιλικό πολτό, ώστε να είναι ικανή να γεννά καθημερινά χιλιάδες αυγά!

Οι κηρήθρες αποτελούνται από εξαγωνικά κελιά. Αγνοούμε πώς η μέλισσα “επέλεξε” αυτό το σχήμα, πώς “αντιλήφθηκε” ότι αυτό θα της έδινε μεγαλύτερη χωρητικότητα!

bottom of page