top of page

ΕΙΜΑΣΤΕ ΜΙΑ ΚΑΛΗ ΟΜΑΔΑ ΓΙΑΤΙ…

Αποτελούμαστε και από thinkers και από doers και από supporters, και κάθε μέλος μας γνωρίζει πια τα προτερήματα και τα μειονεκτήματά του, ώστε να μπορεί να συνεισφέρει στην ομάδα ό,τι καλύτερο μπορεί αφήνοντας χώρο και στους άλλους.

Έτσι, λοιπόν, οι “μηχανολόγοι”-κατασκευαστές μας, με τη φαντασία και τις δεξιότητές τους βοήθησαν τους “προγραμματιστές” μας, ενώ οι δεύτεροι φαίνεται να “έσωσαν” κάποιες φορές κατασκευαστικές αδυναμίες.

Έτσι, φτάσαμε να έχουμε accuracy σε ένα ποσοστό 90%, όπως εκτιμάει ο mentor μας, Κωνσταντίνος Λιάκος (Υπ.Δρ. Α.Π.Θ. στην Τεχνητή Νοημοσύνη), και είμαστε πολύ περήφανοι γι’ αυτό!

 

ΔΥΣΚΟΛΕΥΤΗΚΑΜΕ…

Να γίνουμε ομάδα. Μοιάζουμε λίγο, θα λέγαμε, με τη REAL Μαδρίτης περασμένων εποχών. Υστερούσαμε στη συνεργασία, την ομαδικότητα, τη συγκέντρωση και τη συμμόρφωση με τους κανόνες. Το μεγάλο μας στοίχημα ήταν από ένα σύνολο μεμονωμένων αξιόλογων «νουμπάδων» να γίνουμε μια πραγματική, σφιχτοδεμένη και δυνατή ομάδα. Μέσα από τις προπονήσεις μάθαμε ξεκάθαρα πως πολλοί μαζί μπορούμε καλύτερα! Οι κατασκευές μας πέρασαν από χέρι σε χέρι τόσες πολλές φορές που θα ήταν αδύνατον να μην καταλάβουμε πως η πολυφωνία και η συνεργασία φέρνουν καλύτερα αποτελέσματα.

 

 

ΔΕΝ ΑΠΟΓΟΗΤΕΥΤΗΚΑΜΕ…

Όταν το ρομπότ δεν κατάφερνε να εκτελέσει τις αποστολές μας. Είχαμε πίστη στις δυνατότητες της ομάδα μας, και η προπονήτριά μας, Αποστολία Τσαγγαρή (χημικός, Msc στη Διδακτική με τις Νέες Τεχνολογίες), έδειχνε μεγάλη εμπιστοσύνη σ’ εμάς. Τελικά με την ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΗ, τις πολλές ΙΔΕΕΣ που “έπεφταν στο τραπέζι” και τις επίμονες ΔΟΚΙΜΕΣ, καταφέραμε να ξεπεράσουμε όλα τα εμπόδια με εντυπωσιακά γρήγορους ρυθμούς! Στις αποστολές της μέλισσας και του γουρουνιού, μάλιστα, καταφέραμε, εν τέλει, να προγραμματίσουμε με δύο διαφορετικούς τρόπους, ώστε να αυξήσουμε τις πιθανότητες επιτυχίας.

 

 

ΠΑΡΑ ΤΙΣ ΑΔΥΝΑΜΙΕΣ ΜΑΣ ΚΑΤΑΦΕΡΑΜΕ…

Να φέρουμε εις πέρας, με εντυπωσιακά αποτελέσματα, όλα τα στάδια της εργασίας μας: ΠΡΟΠΑΡΑΣΚΕΥΗ-ΕΚΤΕΛΕΣΗ-ΕΚΘΕΣΗ, και θα βαθμολογούσαμε την ομάδα μας με άριστα όσον αφορά την αποτελεσματικότητα!

 

ΓΕΛΑΣΑΜΕ ΠΟΛΥ…

Με τον Πλάτωνα, που, εκτός από εξαιρετικός κατασκευαστής, ψηφίστηκε ομόφωνα ως η “ψυχή της ομάδας”, παρότι μπήκε σ’ αυτή τελευταίος!

Κάθε φορά που στις δοκιμές των αποστολών γίνονταν ολάκερες καταστροφές πάνω στην πίστα μας! Το ρομπότ διέλυε τα πάντα στο πέρασμά του! Αλίμονο αν είχε στόμα το αυτόματο άρμεγμα!

 

ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΛΛΗΛΕΠΙΔΡΑΣΗ ΜΑΣ…

Μάθαμε πάρα πολλά. Μεταξύ άλλων και ότι τα κορίτσια, εκτός από αξιοσημείωτες οργανωτικές ικανότητες, έχουν και κατασκευαστικές ικανότητες και μπορούν να συνεισφέρουν σε τομείς που ίσως δεν περιμέναμε, με πρώτη πρώτη την προπονήτριά μας! Το μοναδικό κορίτσι της ομάδας μας, η Μαριέττα, έχει κερδίσει την εκτίμηση όλων μας.

 

ΜΕΣΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΛΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ, την αλληλεπίδραση και την έρευνα, μάθαμε πάρα πολλά πράγματα και πήραμε πολλές γενικές και ειδικές γνώσεις. Η εμψυχώτριά μας, Γεωργία Μανάφη (φιλόλογος, Υπ.Δρ. Πανεπιστημίου Ιωαννίνων στην Κοινωνική Παιδαγωγική), χαρακτήρισε τις παρακάτω σκέψεις μας ως συγκινητικές, καθώς κουβεντιάζαμε για τα “κέρδη” μας από την όλη εμπειρία:

Χάρης: «Μέσα από τη σύγκριση, μπόρεσα να αυτοαξιολογηθώ και να θελήσω να βελτιωθώ όπου έβλεπα ότι υστερούσα.»

Δημήτρης: «Μέχρι τώρα δεν γνώριζα ότι θα μπορούσα μελλοντικά να ασχοληθώ με τη Βιολογία σε συνδυασμό με τον Προγραμματισμό.»

Αντώνης: «Εγγράφηκα στους Earthrangers και θέλω να γίνω ενεργό μέλος.»

Πλάτωνας: «Είναι σημαντική η συμμετοχή μας, αλλά το να κερδίζεις, σημαίνει ότι υπήρξες αποτελεσματικός.»

 

 

Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΝΑ ΑΣΧΟΛΗΘΟΥΜΕ ΜΕ ΤΙΣ ΜΕΛΙΣΣΕΣ…

Ήταν ομόφωνη και ήρθε μετά τη συνάντηση που είχαμε με την κτηνίατρο, κυρία Κατερίνα Καρατάσου (κτηνίατρος Ομοσπονδίας Μελισσοκομικών Συλλόγων Ελλάδος), η οποία μας μίλησε για πολλά και διάφορα ζώα, μεταξύ άλλων και τις μέλισσες, για τις οποίες γνώριζε πολλά εντυπωσιακά πράγματα εξαιτίας της δεύτερης ιδιότητάς της ως μελισσοκόμου. Τα ζώα τα οποία μελετήσαμε ως ομάδα, πριν καταλήξουμε, ήταν τα εξής: μέλισσα, φώκια, γεράκι, φλαμίνγκο, pine marten, κουκουβάγια, νυχτερίδα, πάντα, ελέφαντας κ.ά.

 

Η ΙΔΕΑ ΓΙΑ ΤΟ ΕΞΥΠΝΟ ΤΡΑΚΤΕΡ…

Προέκυψε με τον συνδυασμό πολλών ιδεών και μεθόδων που αναφέρθηκαν είτε κατά τη διάρκεια των μαθημάτων είτε στα “coffee breaks”, όπως συνηθίζουν να τα λένε οι επιστημονικές ομάδες.

Ο Δημήτρης φαντάστηκε ένα μίνι-νίντζα ιό να επιτίθεται με ψεκασμό στα παράσιτα, η Μαριέττα φαντάστηκε mini-drones να ψεκάζουν στοχευμένα το πάσχον φυτό, ο Κωνσταντίνος μίλησε για τις κάμερες φυτού που απωθούν με ηλεκτρισμό, η Αποστολία και ο Γιώργος μάς έμαθαν τι εστί “Γεωργία Ακριβείας”… κι έτσι, μέσα από τη ΣΥΝΘΕΣΗ των ιδεών, προέκυψε το “RobotoLifeSaver” μας, το αυτοματοποιημένο, “έξυπνο” τρακτέρ σποράς της ομάδας, ως λύση για τη διάσωση των μελισσών.

 

ΤΙ ΔΕ ΘΑ ΞΕΡΑΜΕ…

-Ότι το γκέκο διαθέτει στα πόδια του τριχίδια που μοιάζουν με αυτοκόλλητα και του επιτρέπουν να σκαρφαλώνει σε κάθετες επιφάνειες!

-Ότι τα ανάπηρα ζώα βοηθιούνται με προσθετικά “πόδια”-ρόδες!

-Ότι τα φλαμίνγκο επισκέπτονται τον Έβρο και οφείλουν το ροζ χρώμα τους στη διατροφή τους!

-Ότι οι νυχτερίδες είναι επικονιαστές και αποδεκατίζονται από το σύνδρομο της λευκής μύτης!

-Ότι οι μέλισσες κινδυνεύουν και μαζί τους κινδυνεύουμε κι εμείς!

-Πώς λειτουργούσε ο μηχανισμός των Αντικυθήρων και τι είναι το διαφορικό σύστημα!

-Ποια είδη ζώων κινδυνεύουν με εξαφάνιση!

-Τη γενετική βιολογία!

και πολλά πολλά άλλα…

 

Η ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΑ ΜΑΣ:

 

SHARING:

Περάσαμε όλο μας το ενημερωτικό υλικό στην ιστοσελίδα της προπονήτριάς μας, το κοινοποιήσαμε στις σελίδες κοινωνικής δικτύωσης που δραστηριοποιούμαστε και, επιπλέον, μοιράσαμε φυλλάδια κινητοποίησης στο σχολικό και εξωσχολικό μας περιβάλλον:

THE BEE PLAN

  • Το ξέρατε ότι το μέλι είναι “ο εμετός” των μελισσών;

  • Το ξέρατε ότι χωρίς τις μέλισσες δε θα έχουμε να φάμε;

  • Το ξέρατε ότι οι μέλισσες δηλητηριάζονται από τα φυτοφάρμακα και εξαφανίζονται;

  • Το ξέρατε ότι οι επιστήμονες ετοιμάζουν υπερ-μέλισσες, ρομπο-μέλισσες και “έξυπνα” τρακτέρ;

 

Ο Αϊνστάιν είπε πως, αν εξαφανιστούν οι μέλισσες, ο άνθρωπος σύντομα θα τις ακολουθήσει.

Γι’ αυτό…

Bee aware  - Bee kind -  Save the bees

 

Μάθετε περισσότερα στο: http://apostoliatsaggari.wixsite.com/robotics

Επιλέγοντας: PLAN BEE

bottom of page