top of page

ΠΡΟΤΕΙΝΟΜΕΝΕΣ ΛΥΣΕΙΣ

ΥΠΟ ΕΡΕΥΝΑ ΚΑΙ ΠΙΛΟΤΙΚΗ ΕΦΑΡΜΟΓΗ

 

Οι υπερ-μέλισσες

Ερευνητές σε πανεπιστήμιο του Καναδά ανατρέφουν με μια πολύ φυσική διαδικασία, μια γενετικά ανώτερη βασίλισσα. Στόχος του προγράμματος είναι η μετάδοση γενετικών χαρακτηριστικών που θα κάνει τις μέλισσες ισχυρότερες ενάντια σε αρρώστιες και εντομοκτόνα.

ΔΕΝ πρόκειται για γενετική μετάλλαξη*. Αναζητούμε μόνο φυσικές διαφορές που ήδη υπάρχουν σε μέλισσες, τις οποίες επιλεκτικά ανατρέφουμε. Σε καμιά περίπτωση δεν εισάγουμε ξένο DNA στις μέλισσες.

*Μετάλλαξη είναι η λύση που έχει προταθεί από άλλους ερευνητές, οι οποίοι -δεδομένης της πληθώρας των μυρμηγκιών- προτείνουν να δημιουργήσουμε μυρμήγκια-μέλισσες, που αν και δεν θα παράγουν μέλι, θα μπορούν να λειτουργήσουν ως επικονιαστές.

Ρομπο-μέλισσα βασισμένη στα οριγκάμι

Το πρώτο δείγμα αυτοσυναρμολογούμενων ρομποτικών διατάξεων εμφανίστηκε το 2012 Ηταν η «Mobee», μια μικροσκοπική ρομποτική και ιπτάμενη μέλισσα, βάρους μόλις 90 χιλιοστών του γραμμαρίου, που κατασκεύασε μια ομάδα ερευνητών του Harvard. Η ιδέα είχε προέλθει από τη γνωστή ιαπωνική τέχνη της χαρτοδιπλωτικής (origami) και τα παιδικά βιβλία με αναδιπλούμενα σχήματα. Η ρομπο-μέλισσα μπορεί, δυνητικά, να επικονιάσει, δεν μπορεί όμως, βέβαια, να παραγάγει μέλι.

Drone-επικονιαστής

Ερευνητές στην Ιαπωνία, με επικεφαλής τον χημικό Εϊτζίρο Μιγιάκο, κατασκεύασαν ένα τηλεκατευθυνόμενο μίνι-drone με μέγεθος κουτιού σπίρτων και τέσσερις έλικες, το οποίο έχει βάρος 15 γραμμαρίων.

Στο κάτω μέρος του drone υπάρχει μια ειδική κολλητική ουσία (γέλη), έτσι ώστε όταν αυτό κάθεται πάνω σε ένα λουλούδι, οι κόκκοι της γύρης προσκολλώνται ελαφρά πάνω του. Όταν το drone κάθεται στο επόμενο φυτό, η γύρη αποκολλάται και μένει πάνω στο νέο λουλούδι.

Οι σκεπτικιστές επιστήμονες αμφιβάλλουν κατά πόσο αυτή η ιδέα μπορεί να έχει πρακτική αξία, αν σκεφθεί κανείς πόσα τέτοια σμήνη μίνι-drones θα χρειάζονταν, λαμβανομένου υπόψη του τεράστιου αριθμού των φυτών και των μελισσών (οι τελευταίες υπολογίζονται σε 3,2 τρισεκατομμύρια πάνω στον πλανήτη!). Για αυτό, άλλοι ερευνητές αντιπροτείνουν πιο εφαρμόσιμες λύσεις, όπως την προστασία των μελισσών με τη χρήση λιγότερων εντομοκτόνων στη γεωργία, την καλλιέργεια ποικιλιών που αυτοεπικονιάζονται αντί να εξαρτώνται από τα έντομα, καθώς και την αξιοποίηση μηχανημάτων που θα ψεκάζουν γύρη πάνω από τις καλλιέργειες.

Robotic Agricalture - «Γεωργία Ακριβείας»

Η αυτόνομη πλοήγηση ακριβείας μπορεί να συνδυασθεί με αισθητήρες μέτρησης της παραγωγής σε πραγματικό χρόνο καθώς και με τεχνολογίες λίπανσης και ψεκασμού ακριβείας. Υλοποιούνται έτσι τεχνικές γεωργίας ακριβείας, οι οποίες μπορούν να συμβάλουν στην ορθολογική διαχείριση και να μειώσουν τις εισροές χημικών στον αγρό, με σημαντικό οικονομικό και περιβαλλοντικό όφελος.

Μια µέθοδος για την καταστροφή των ζιζανίων που βρίσκονται κοντά στην καλλιέργεια είναι η χρήση µικροψεκασµού, όπου µία µικρή δόση ζιζανιοκτόνου ψεκάζεται απευθείας πάνω στο φύλλωµα του ζιζανίου. Με τη χρήση οπτικών αισθητήρων µπορεί να εντοπισθεί η θέση των ζιζανίων και ένα σετ από ακροφύσια θα µπορούν να στοχεύουν και να ψεκάζουν απευθείας πάνω στο ζιζάνιο με τεράστια οικονομία ζιζανιοκτόνου που φτάνει και το 90% .

Η διαδικασία ξεκινά με τη χαρτογράφηση των χωραφιών, όπου αποκτάμε μια εικόνα της καλλιεργήσιμης γης, στη συνέχεια συλλέγουμε πληροφορίες σχετικά την ποιότητα και τη δομή του εδάφους, τις ελλείψεις και τα πλεονάσματα σε ιχνοστοιχεία, έτσι ώστε να συμπληρώνουμε και να αφαιρούμε στοιχεία όπως  λίπασμα, φυτοφάρμακα κ.λπ. ανάλογα με τις ανάγκες . Τέλος κατά την συγκομιδή ελέγχουμε την αποδοτικότητα του αγροτεμαχίου ανά μέτρο και  με αυτό τον τρόπο παρακολουθείτε η αποτελεσματικότητα των ετήσιων  κινήσεων μας, αξιολογούνται  και λαμβάνονται οι κατάλληλες αποφάσεις  για το πλάνο καλλιέργειας του επόμενου έτους .

Στην Ελλάδα: Η έξυπνη πλατφόρμα «APOLLO» αναπτύσσεται στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού προγράμματος HORIZON 2020 «APOLLO project – An advisory platform for small farms based on Earth Observation» και η πιλοτική εφαρμογή του προγράμματος γίνεται στην ευρύτερη περιοχή των Γιαννιτσών-Πέλλας.

 

Βιώσιμη Γεωργία

Μπορούμε πάντα να προσανατολιστούμε προς τη βιολογική καλλιέργεια, που δε χρησιμοποιεί χημικά φυτοφάρμακα. Φυσικά, σε αυτή την περίπτωση, η γεωργική παραγωγή είναι μικρότερη και το κόστος των τροφίμων υψηλότερο, πράγμα που αποθαρρύνει γεωργούς και καταναλωτές αντίστοιχα.

 

Επιλογικά…

 

«Χρειάζεται μία μέλισσα για να γίνει το λουλούδι πεπόνι, αγγουράκι, κολοκυθάκι και μελιτζάνα… Αν όμως εξαφανιστούν οι μέλισσες, δεν θα γίνει... τίποτα! Η επικονίαση, η γονιμοποίηση δηλαδή του άνθους για να γίνει καρπός, είναι το πολυτιμότερο αγαθό που προσφέρουν οι μέλισσες στον άνθρωπο και το περιβάλλον. Χωρίς την επικονίαση, η τροφή που καταλήγει στο πιάτο μας θα ήταν πολύ λιγότερη, καθώς το 1/3 των καλλιεργειών βασίζεται σε αυτήν.

Εάν οι μέλισσες αφανιστούν, οι 71 από τις 100 πιο σημαντικές φυτικές καλλιέργειες παγκοσμίως που επικονιάζονται από τις μέλισσες, θα αρχίσουν να εξαφανίζονται και αυτές. Ειδικότερα, καρποί όπως τα μήλα, οι φράουλες και τα αμύγδαλα θα εμφανίσουν απότομη πτώση. Η εξαφάνιση των μελισσών όμως θα έχει και καταστροφικές επιπτώσεις στην οικονομία, αν αναλογιστούμε ότι η οικονομική αξία της επικονίασης των μελισσών αποτιμάται σε € 265 δις το χρόνο παγκοσμίως.»  (Πηγή: http://savethebees.gr/

 

Η Greenpeace, μεταξύ άλλων, ζητά την αύξηση της χρηματοδότησης για έρευνα, ανάπτυξη και εφαρμογή των βιώσιμων γεωργικών πρακτικών.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Η λύση είναι οπωσδήποτε πολιτικού χαρακτήρα, αλλά βρίσκεται αρχικά στα χέρια των επιστημόνων και ερευνητών του αύριο! Κάποιοι από αυτούς μπορεί να βρίσκονται στον φετινό διαγωνισμό του FLL! Εμπνευστείτε!

bottom of page