top of page

Η ΕΠΙΚΟΝΙΑΣΗ

Οι μέλισσες είναι χρήσιμες στο περιβάλλον και τον άνθρωπο με πολλαπλούς τρόπους. Δεν προσφέρουν μόνο το μέλι και γενικά τα προϊόντα κυψέλης, αλλά συνεισφέρουν σε ένα εντυπωσιακά μεγάλο ποσοστό και στην αναπαραγωγική διαδικασία των φυτών με την επικονίαση. Ένας πολύ μεγάλος αριθμός φυτών είναι εντομόφιλα, επικονιάζονται δηλαδή από τα έντομα και όχι από τον άνεμο ή τα ζώα. Πρόκειται για άγρια φυτά αλλά και φυτά που καταναλώνει ο ίδιος ο άνθρωπος ή και τα φυτοφάγα και παμφάγα ζώα, ειδικά μάλιστα τα εξημερωμένα, που ο άνθρωπος εκτρέφει για τη διατροφή του (αγελάδες, κότες, κουνέλια κ.λπ.). Εκτός από τις μέλισσες, στην επικονίαση συνεισφέρουν οι σφήκες, οι μύγες, οι πεταλούδες, τα πουλιά αλλά και οι νυχτερίδες (!), οι οποίες επίσης απειλούνται με εξαφάνιση εξαιτίας του συνδρόμου της λευκής μύτης, που τις αποδεκατίζει.

Πώς γίνεται όμως η επικονίαση;

Η μέλισσα με την προβοσκίδα της ρουφά το νέκταρ από τα λουλούδια ενώ κατά τη διαδικασία συλλέγει στα τριχίδια των ποδιών της αρκετή γύρη. Με τον τρόπο αυτό η γύρη μεταφέρεται από τον ανθήρα στο στίγμα των λουλουδιών, διαδικασία που εν τέλει θα δώσει ένα καινούργιο φυτό. Η μέλισσα μεταφέρει γύρη και στην κυψέλη της, βέβαια, όπου καταλήγει μετά το πέταγμά της, μέσα στο «καλάθι» που διαθέτει στις κνήμες των πίσω ποδιών της.

Όπως είπε και ο Αριστοτέλης, στη φύση τίποτα δεν είναι τυχαίο, ούτε φυσικά η μορφολογία της μέλισσας, υπερθεματίζουμε εμείς!

Συμπερασματικά, τα 20 χιλιάδες είδη μέλισσας που πετούν στον πλανήτη, συνεισφέρουν στη βιοποικιλότητα και μας επιτρέπουν να διατηρήσουμε υγιείς και ακμαίους τους πληθυσμούς των φυτών, εύρωστους και θρεπτικούς τους καρπούς που φτάνουν στο πιάτο μας, και όλα αυτά σε προσιτές τιμές. Γιατί, σκεφτείτε, τι θα συνέβαινε αν τα νούμερα της παραγωγής κατρακυλούσαν στο ναδίρ.

60-70% των φυτικών ειδών, 9,5% της παγκόσμιας γεωργικής παραγωγής οφείλουν την ύπαρξή τους στην ακούραστη δραστηριότητα της μέλισσας. Ας μην ξεχνάμε, λοιπόν, τα λόγια του Αϊνστάιν: «Αν εξαφανιστούν οι μέλισσες, σύντομα ο άνθρωπος θα τις ακολουθήσει». Ας είμαστε ευγνώμονες και σε επαγρύπνηση!

bottom of page