top of page

ΤΟ ΑΥΤΟΜΑΤΟΠΟΙΗΜΕΝΟ "ΕΞΥΠΝΟ" ΤΡΑΚΤΕΡ

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Εισαγωγή

Ο λόγος για τον οποίο δημιουργήσαμε το αυτοματοποιημένο τρακτέρ σποράς είναι η διάσωση των μελισσών. Στα χωράφια (φάρμες) τα οποία χρησιμοποιούνται για τη βόσκηση ζώων φάρμας απαγορεύεται η χρήση φυτοφαρμάκων. Έτσι, αναπτύσσονται οι ιδανικές συνθήκες για τη διαβίωση των μελισσών. Το αυτοματοποιημένο τρακτέρ που δημιουργήσαμε μπορεί να καταλαβαίνει με τη χρήση αισθητήρων χρώματος πότε λείπει στο χωράφι τμήμα  καλλιέργειας και να φυτεύει με ένα αυτοματοποιημένο μηχανισμό σπόρους φυτών, τα οποία προσελκύουν τις μέλισσες. Έτσι, οι μέλισσες δε χρειάζεται να ταξιδεύουν σε άλλα χωράφια, τα οποία μπορεί να περιέχουν απαγορευτική ποσότητα φυτοφαρμάκων. Άρα, τις προστατεύουμε και, ταυτόχρονα, με τη δυνατότητα  της επικονίασης, κάνουμε το έδαφος του χωραφιού γονιμότερο.

Μέθοδος

Τα μέρη από τα οποία αποτελείται το αυτοματοποιημένο τρακτέρ σποράς είναι:

  • ένας εγκέφαλος (brick)

  • τέσσερα μοτέρ

  • τρεις αισθητήρες

  • μία ασύρματη κάμερα υψηλής ακρίβειας και τηλεχειρισμός

Ο εγκέφαλος

Ο εγκέφαλος είναι η πηγή όπου συνδέονται όλα τα εξαρτήματα και μέσω προγραμματισμού παράγονται οι αυτοματοποιημένες διαδικασίες στο τρακτέρ.

Τα μοτέρ

Το ένα μοτέρ δίνει κίνηση δεξιά και αριστερά στο τρακτέρ. Το δεύτερο μοτέρ δίνει κίνηση μπροστά και πίσω στο τρακτέρ. Το τρίτο και τέταρτο μοτέρ φυτεύουν τους σπόρους στο έδαφος.

Οι αισθητήρες

Το τρακτέρ είναι εξοπλισμένο με τρεις αισθητήρες. Ο πρώτος αισθητήρας είναι αισθητήρας χρώματος, ο οποίος μπορεί και εντοπίζει το έδαφος που πρέπει να κινηθεί το τρακτέρ (χωράφι) και ταυτόχρονα εντοπίζει το πότε λείπει καλλιέργεια στο έδαφος και δίνει σήμα στο τρίτο μοτέρ, ώστε να φυτευτεί ο σπόρος. Ο δεύτερος αισθητήρας είναι αισθητήρας απόστασης, ο οποίος βοηθάει το τρακτέρ, ώστε, μόλις εντοπίσει ένα εμπόδιο ή ένα ζώο, να αλλάξει πορεία το τρακτέρ. Σε πρώτη φάση, αν εντοπίσει ένα ζώο, το ειδοποιεί με ηχητικό σήμα, ώστε να απομακρυνθεί. Σε δεύτερη φάση, αν το ζώο δε μετακινηθεί, τότε παρακάμπτει το ζώο-εμπόδιο και συνεχίζει ομαλά την πορεία του.

Τηλεχειρισμός και κάμερα παρακολούθησης

Έχουμε δημιουργήσει και προγραμματίσει δικό μας τηλεχειρισμό με ανεξάρτητο κύκλωμα παρακολούθησης, ώστε ο χρήστης να μπορεί να ελέγξει το τρακτέρ, όταν χρειαστεί, και ταυτόχρονα να βλέπει στην οθόνη του κινητού του, μέσω εφαρμογής, την κάμερα και την πορεία του τρακτέρ. Τέλος, δώσαμε τη δυνατότητα στο χρήστη, σε περίπτωση που ξεχάσει-χάσει τον τηλεχειρισμό, να μπορεί να ελέγχει την κάμερα και το τρακτέρ μέσω εφαρμογής που αναπτύξαμε, από  το κινητό του τηλέφωνο.

Συμπέρασμα

Το τελικό συμπέρασμα που προκύπτει είναι ότι δημιουργήσαμε ένα πλήρες ανεξάρτητο-έξυπνο τρακτέρ αυτοματοποιημένων διαδικασιών με τη χρήση αισθητήρων τελευταίας γενιάς. Στόχος μας ήταν να ελαχιστοποιήσουμε το ποσοστό της θνησιμότητας των μελισσών. Το νέο έξυπνο τρακτέρ, μπορεί και φυτεύει σπόρους που προσελκύουν τις μέλισσες, ώστε να μην απομακρύνονται από τη φάρμα, η οποία δεν είναι εμπλουτισμένη με επιβλαβή υλικά. Έτσι, δημιουργούμε μέσω του έξυπνου τρακτέρ τις ιδανικές συνθήκες για τη βιωσιμότητα της μέλισσας, χωρίς την παρουσία μας στον χώρο, προσφέροντας στον χρήστη ένα μηχάνημα το οποίο χρησιμοποιεί τεχνολογία τελευταίας γενιάς με χαμηλό κόστος. Με τον τρόπο αυτό οι κτηνοτρόφοι θα έχουν τη δυνατότητα να συνδυάσουν κτηνοτροφία και μελισσοκομία ταυτόχρονα, αυξάνοντας τα οφέλη χρήσης της γης τους εξοικονομώντας φυσικούς πόρους.

Να σημειώσουμε εδώ ότι μελλοντικά με προ-προγραμματισμένη πλοήγηση και τη χρήση GPS το τρακτέρ μας μπορεί να ακολουθήσει προδιαγραμμένες πορείες.

 

 

 

 

 

 

 

Βee RobotoLifesaver Tractor
bottom of page